Säären lihasaitio-oireyhtymä eli ”penikkatauti”

Lumet sulivat, ihanat keväiset ilmat, aloitit juoksuharrastuksen tauon jälkeen ja nyt on ”penikat kipeät”. Kuulostaako tutulta?

Penikkatauti on yleistä juoksijoilla ja pallopelien harrastajilla. Syy penikkatautiin eli säären etuosan oireiluun on yleensä liian kova tai liian nopeasti aloitettu harjoittelu. Tällöin säären etuosan lihakset ylikuormittuvat. Ylikuormitusta voivat aiheuttaa nopea harjoitusmäärän kasvu, juoksualustan muutos tai liian kova juoksualusta, epäsopivat jalkineet tai virheellisen askelluksen aiheuttama epätasainen kuormitus. Liian kova kuormitus suhteessa lepoon on tyypillinen syy säären etuosan kivulle.

Kipu on merkki siitä, että kuormitus on liian kovaa.

Itsehoito

Parhaiten hoidat penikkatautia itse, säätelemällä kuormitusta ja hetkellisesti vähentämällä sitä. Kannattaa asfaltin sijaan juosta maastossa tai hiekkatiellä. Penikkatautihan on rasitusvamma, joten anna ylirasittuneiden lihasten levätä. Tee lihashuoltoa, kuten pohkeiden ja säären etuosan lihasten dynaamisia venyttelyitä. Ensiapuna voit käyttää kylmähoitoa.

Penikkatautia voidaan ehkäistä vahvistamalla jalkaterän lihaksia, keskivartalon ja lantion alueen hallintaa ja lihasvoimaa sekä juoksutekniikkaa. Harjoitusmääriä tulisi lisätä maltilla. Ehkäiset penikkatautia myös oikeilla kenkävalinnoilla ja lihashuollolla, kuten hieronnalla.

Hieronta

Säären ja pohkeen alueen hieronnalla voidaan parantaa lihasten aineenvaihduntaa. Dry needling-hoito helpottaa myös jännittyneitä lihaksia ja lihaskalvoja. Hieronnasta on usein apua, jos tulet hierontaan heti oireiden alkuvaiheessa. Hieronnalla ei kuitenkaan poisteta varsinaista penikkataudin syytä, vaan hieronnalla hoidetaan oiretta. Syyn poistaminen vaatii sinulta omaa harjoittelua, joka kohdistuu mahdollisten virheasentojen ja lihasheikkouksien poistamiseen. Näissä sinua auttaa parhaiten asiaan perehtynyt fysioterapeutti.

Varaa aika hierontaan tai tehokäsittelyyn Hierontapiste IHANAAN.

Comments are closed.